Az első nagy megmérettetés

Érettségi a világ körül

Alig pár éve végzősök ezrei izgultak azon, vajon érettségizhetnek-e, lezárhatják-e középiskolai tanulmányaikat az évszázadok óta megszokott módon. No de miért ilyen fontos vizsga az érettségi?

A porosz iskolarendszer mintájára a XIX század vége óta Magyarországon az érettségi, a „matura” a gimnáziumi tanulmányok záróvizsgája, mellyel az egyetemi felvételre való alkalmasságukat bizonyíthatták a diákok. Sokáig elsősorban a tárgyi tudást, a lexikális
ismereteket mérte a vizsga, míg az utóbbi időkben egyre fontosabbá vált a vizsga sikeres megoldásában az is, ha a tanuló jól tudta értelmezni a számára megadott szövegeket, forrásokat. Az érettségi mindenkinek az első nagy próbatétel, a felnőttség kapujában bizonyítandó, hogy a tudása elegendő a felnőtt élet megkezdéséhez.

Koronként és országonként is változó, hogy milyen súllyal számít az érettségi: csak a továbbtanulást szolgálja, vagy tényleg elmaradhatatlan eleme a középfokú tanulmányok sikeres zárásának?

A dán fiatalok államilag szervezett megmérettetésen vesznek részt, független bizottság előtt vizsgázva.
Cseh és szlovák szomszédainknál az érettségire a végzősöknek csak negyede vállalkozik és hasonló ez az arány a norvég, portugál vagy török tanulóknál is.
Különlegesség,hogy néhány országban egyedi szakmai ismeretek is az érettségi részét képezhetik, a norvég fiatalok a halászati és a tengerészeti ismeretekből is vizsgázhatnak. Híresen nehéz a franciák érettségije, bár örvendetes, hogy a vizsgázók aránya az utóbbi évtizedekben egyre nő: a korábban csak minden negyedik-ötödik érettségit bevállaló középiskolások helyett ma a francia fiataloknak csaknem a fele vállalkozik az érettségi letételére a tanulmányok zárásaként. A francia érettségin a vizsgázóknak csak mintegy kétharmada jut át sikeresen, itt elfogadott, hogy akár többször is próbálkozni kell a siker eléréséhez. Különleges a kanadai rendszer, ahol a tanulók az európai egyetemi rendszerhez hasonlóan krediteket szerezhetnek tanulmányaik során, így válnak jogosulttá az érettségi bizonyítvány megszerzésére.

Magyarországon jellemzően minden végzős jelentkezik az érettségi vizsgára és általában sikerrel meg is szerzi a bizonyítványt. Hazánkban 2023-ban több mint 111 ezren vágtak neki az érettségi vizsgáknak és további sok ezer tanuló szerez a napokban szakmunkás vizsgát. Talán nem is meglepő, hogy Kína elsőként vezette be a vizsga részeként ezeknek a képességeknek a mérését. Kínában ez a vizsga három napos és annyira fontos, hogy a nagyvárosokban a forgalmat is átirányítják és a zajos építkezéseket szüneteltetik a megmérettetés óráira, a puskázást pedig akár börtönnel is büntethetik.

Már mindenki megszokta, hogy a magyar vizsga sem csak a lexikális tudásra épít: sok feladatot gondolkodással, a rendelkezésre bocsátott források alapján is sikeresen meg lehet oldani. Sokan a nem kognitív képességek mérését is nagyon fontosnak tartanák, főleg a
későbbi munkaerőpiaci elhelyezkedés segítéseként.

Mit tanácsolunk, ha interjú előtt áll?

Legyen szó bármilyen vizsgáról, felvételi eljárásról, állásinterjúról, magánéleti kihívásokról… ezek a helyzetek sok ember számára komfortzónán kívüli események, de természetesen vannak olyan embertípusok is, akik könnyebben veszik az akadályokat. Minden ember más és más, mi tanácsadóként csak azt tudjuk javasolni, hogy ha csak átgondoljuk a ránk váró élethelyzet lehetséges forgatókönyvét, már nem érhet minket meglepetés.
Ahogy a diákok az érettségire is évekig készülnek fel, úgy a mi jelöltjeinket is egy több lépcsőn keresztül jutnak el a kiválasztási folyamatunkban az ügyfélinterjúig. Nem csak a jelölt tapasztalata az, amire támaszkodhat, hiszen igyekszünk olyan információkkal segíteni a bemutatkozás sikerét, melyek egy HR szakembernek mindennaposak, de a jelöltek csak 2-3 évente találkoznak ilyen helyzetekkel. A tapasztalataink azt mutatják, hogy az a jelölt, aki tényleg rászánja az időt és felkészülten vág neki az ügyfélinterjúnak, nagyobb eséllyel távozhat egy ajánlattal a zsebében.

Most már készen állunk a megmérettetésre.

Mit tehetünk azért, hogy egy interjú helyzetben a lehető legpontosabb információkat adhassunk és kaphassuk?

“Oo ezt elfelejtettem megkérdezni…” Sokszor az izgalom leszűkíti a kommunikációs készségeinket és már nem jut elég energiánk arra, hogy valóban figyeljünk arra, amit a másik fél mond. Nagyon fontos egy interjú helyzetben, hogy fenntartsuk a beszélgetés egyensúlyát, hiszen mind a két fél célja, hogy minél jobban megismerjék egymást.

papír, toll, kérdések…

Egy bemutatkozó helyzetben nagyon sok új információ ömlik egy jelöltre rövid időn belül, ha van rá lehetőségünk, akkor érdemes jegyzeteket készítenünk, ami alapján a beszélgetés során a kulcsinformációk könnyebben pontosíthatóak. Mi mindenki arra szoktunk biztatni, hogy kérdezzenek bátran, mert nincs rossz kérdés, pont ez az a helyzet, ahol van lehetőségünk első kézből információkhoz jutni, amely segít meghozni a végső döntést.

GS exclusive

Összességében bármilyen megmérettetés előtt is állunk, nagyon fontos, hogy megfelelően készüljünk fel az adott szituációra. Merjünk bátran kérdezni és jegyzetelni egy interjún, hasznos konzultálni szakemberrel, aki fel tud bennünket készíteni az interjúra. Az elmúlt években a jelöltjeink részéről gyakran merültek fel az interjúzással, önéletrajzokkal, pályatanácsadással és ezekhez hasonló kérdések.
10 év tapasztalattal a hátunk mögött, úgy döntöttünk, hogy 2023 július 12-től elindítjuk GS exclusive szakmai fórumunkat, ahol minden hét szerdán 13:00 és 15:00 között HR szakembereink várják az Önök kérdéseit egy interaktív Teams meeting keretén belül.