Biztosan Ön is találkozott már az elmúlt időszak legmeghatározóbb technológiai újításáról szóló hírekről a mesterséges intelligenciával (MI) kapcsolatban, vagy esetleg használta is már azt.

Ebben a blog cikkünkben összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a ChatGPT-ről, arról, hogy hogyan működik, milyen típusú feladatokat képes megoldani, hogyan könnyítheti meg az irodai munkavégzést és milyen hatásai lehetnek az elterjedésének. Ahogyan arról korábbi cikkünkben is írtunk, a mesterséges intelligencia jelentősen megreformálhatja a munkavégzési szokásainkat és előfordulhat, hogy a jövőben bizonyos munkafolyamatokat már teljes mértékben elvégez helyettünk a MI.

Próbálja ki a ChatGPT-t!

Miért most robbant be a köztudatba a ChatGPT?

A mesterséges intelligenciát bár már korábban is alkalmazták, a robotika világában vagy a gyártófolyamatok automatizálásánál. 2022 novemberében mégis úttörőként jelent meg a ChatGPT első verziója, ami azért lett egy jelentős mérföldkő, mert megjelenésének köszönhetően már bárki számára elérhető a mesterséges intelligencia egy laptopon vagy bármilyen okos eszközön keresztül. Az emberek többsége ezért kezdte el most felismerni, hogy a ChatGPT alkalmazása az életének számos területén nyújthat segítséget.

Ki tudná a legjobban bemutatni a ChatGPT-t, ha nem maga a ChatGPT?

Megkértük, hogy mutatkozzon be nekünk és mondja el az alapvető működései elveit, illetve azt, hogy miben különbözik az embertől:

“Üdvözlöm! ChatGPT vagyok, egy nagy nyelvi modell, amelyet az OpenAI fejlesztett ki a GPT-3.5 architektúrára építve.
Az alapvető működésem során rengeteg nyelvi adatot dolgozok fel, hogy képes legyek megérteni a felhasználóim kéréseit, és szöveges válaszokat adni rájuk.

Míg én képes vagyok a gondolkodásra és a nyelvi kifejezések felismerésére, valójában nincs valódi tudatosságom vagy érzelmekkel való kötődésem. Az érzelmi reakciókra és a valóság átélésére nem vagyok képes, mivel csak az adatokat feldolgozó algoritmusokat tartalmazom.”

Összegezve, a ChatGPT biztosítja az emberek számára, hogy könnyen és gyorsan információkat gyűjtsenek számos különböző témában. Lehetővé teszi, hogy az emberek élvezhessék a chatbotok és az automatizált ügyfélszolgálatok előnyeit, és megkönnyíti a szakértői tanácsadás elérését.

A ChatGPT jelenléte a munkaerőpiacon

A ChatGPT jelenleg jelentős változásokat hoz az üzleti világban is. Sok cég már bevezette a korábban említett chatbotokat és a gépi vezérlésű ügyfélszolgálatot, amin keresztül  a felhasználói igények automatikus feldolgozására és adekvát válaszok generálására képesek. Egy ilyen virtuális asszisztens képes megválaszolni az ügyfélkérdéseket, azonosítani a problémákat és javaslatokat tenni a megoldásokra, így az ügyfélszolgálati munkakörökben jelentős változásokat hozhat az elterjedése.

Ez a technológia lehetővé teszi, hogy a vállalatok nagyobb hatékonysággal tudják kezelni az ügyfeleikkel való kommunikációt és a munkatársakat magasabb szintű munkákra irányítsák úgy, hogy közben jelentős időt és költségeket takarítanak meg.

Emellett a ChatGPT alkalmazása a szövegírás és a szerkesztés terén is hasznos lehet. A ChatGPT képes olyan szövegeket generálni, amelyek segíthetnek a tartalomgyártóknak blogok, hírlevelek és cikkek írásában. Ez azt jelenti, hogy a ChatGPT az írók és a szerkesztők számára lehetőséget ad arra, hogy gyorsabban és hatékonyabban hozzanak létre tartalmakat.

A ChatGPT használata minden iparágban elterjedhet. Az egészségügyben például segíthet az egészségügyi szakembereknek a betegekkel kapcsolatos kérdések megválaszolásában. Az oktatásban is hatékony lehet a használata, mivel a ChatGPT képes azonnali választ adni a diákok kérdéseire, illetve segíthet az oktatóknak a tananyagok létrehozásában.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a ChatGPT nem képes teljesen helyettesíteni az emberi munkaerőt és nem alkalmas minden munkakörre. A ChatGPT munkájának alapja az algoritmusok és a gépi tanulás, ami azt jelenti, hogy az olyan feladatok, amelyek magukban foglalják a kreativitást, a személyes interakciót vagy a döntéshozatalt, nem helyettesíthetők a ChatGPT által.

A ChatGPT lehetséges veszélyei

A ChatGPT-nek vannak korlátai is és bár képes kérdéseket feldolgozni, illetve felelni rájuk, az általa adott válaszok nem mindig teljesen pontosak vagy az adott helyzetnek megfelelőek. A felhasználóknak mindig érdemes összevetni az információkat más forrásokkal is. Itt sem feledkezhetünk el a biztonság kérdéséről. Mivel a ChatGPT képes tanulni és fejlődni a használat során, ez azt is jelenti, hogy ha nem megfelelően van beállítva, akkor a ChatGPT hibás vagy félrevezető információkat is generálhat.  Ezért a vállalatoknak gondoskodniuk kell arról, hogy a ChatGPT helyesen működjön és a generált információk valódiak és megbízhatóak legyenek.

Az emberek számára fontos, hogy ne hagyják el a hagyományos kommunikációs módokat, mivel a ChatGPT használata nem helyettesítheti az emberi kapcsolatokat és a metakommunikációt. Fontos, hogy ne keverjük össze a gépi információ megszerzését a valódi kommunikációval. 

Kísérletek a ChatGPT-vel 

Hétköznapi feladatokra már most is használhatjuk a mesterséges intelligenciát.

Képek létrehozása: A kutatók különböző szövegeket adtak a ChatGPT-nek, amelyek leírták, hogy milyen képeket szeretnének létrehozni. A ChatGPT képes volt olyan képeket generálni, amelyek megfeleltek ezeknek a leírásoknak.
Ez a kísérlet azt mutatja, hogy a ChatGPT nem csak szövegeket képes generálni, hanem képeket is.

Diagnózis: Egy kísérlet során az orvosok olyan szövegeket adtak a ChatGPT-nek, amelyek leírták a betegségek tüneteit.A ChatGPT képes volt diagnózist állítani ezekre a szövegekre alapozva, és még azt is meg tudta határozni, hogy milyen kezelést ajánlana a betegnek.

Vannak viszont olyan területek, ahol a hagyományos felhasználása is számos kérdést vet fel. Vajon lesz-e forradalmi aspektusa a mesterséges intelligencia alkalmazásának szubjektív típusú területeken?

Fájdalom érzékelése: Egy kísérlet során a kutatók olyan szövegeket adtak a ChatGPT-nek, amelyek leírták a fizikai fájdalom érzését. A ChatGPT képes volt megérteni és reagálni ezekre a szövegekre, és még azt is meg tudta határozni, hogy mennyire intenzív volt a fájdalom.

Szerepjáték: Egy kísérlet során a kutatók olyan szövegeket adtak a ChatGPT-nek, amelyek a szerepjátékokra vonatkoztak. A ChatGPT képes volt megérteni ezeket a szövegeket, és még olyan szerepjátékot is képes volt játszani, amelyben a felhasználóval interakcióba lépett.

A mesterséges intelligencia fejlődése továbbra is intenzív ütemben gyorsul, az elkövetkező években valószínűleg több innováció és újítás jön létre, melyek lehetővé teszik, hogy az MI még inkább beépüljön mindennapi életünkbe. Azonban az is fontos, hogy gondosan figyeljük és szabályozzuk működését, hiszen ezzel lehet biztosítani a fejlődését, miközben az emberi értékeket és a társadalmi fejlődést támogatjuk.

Ön gondolta volna, hogy ez a cikk is a ChatGPT segítségével íródott?