Az alábbiakban végig vesszük, hogy a fejvadász és HR szakemberek munkáját milyen háttérfolyamatok befolyásolják. Ezzel választ is adunk azokra a kritikákra, melyek felmerülhetnek velük szemben.

kritika a HR-rel/fejvadásszal szemben
A HR-t/ fejvadászt sokszor éri kritika.

Sokszor fogalmaznak meg kritikát a HR és fejvadász szakemberekkel szemben. Olyan indokok merülnek fel , mint „nem jelentkeztek vissza”, „nem tudom mi lett a pályázatommal”, „interjú után eltűnt a cég”, „úgy érzem, csak addig voltam fontos, amíg bementem interjúra”. Sokan úgy érzik, hogy nem túl rugalmasak a cégek időpontegyeztetésben, nincsenek eléggé tekintettel arra, hogy a jelöltek is dolgoznak. Mások azt gondolják nem adnak át kellő mennyiségű és szakszerű információt az interjún, valamint szóba jött, hogy a „fejvadászok esetében telefonban szinte semmit nem mondanak a cégről, csak kérdeznek”.

A következőkben sorra vesszük, hogy valójában ilyenkor mi megy a háttérben.

Visszajelzés

hr, fejvadász, visszajelzés
Fontos a visszajelzés.

A mai informatika világában, csupán pár kattintás kérdése, hogy a beérkezett anyagra emailben visszajelzést küldjenek, akár egy olyan rövid mondattal, hogy „köszönjük megkaptuk az anyagot, amennyiben megfelelőnek tartjuk behívjuk”. A kritika valóban jogos, ha ezt ma egy cég nem tudja megoldani.

A személyesen látott jelölteket a fejvadász szakembernek vagy HR-es kollegának illik személyesen felhívni, akkor is ha a válasz ezúttal nemleges. Ennek elmaradása esetén érthető, ha a jelölt jóindulata kissé redukálódik. Sokszor találkozunk azzal, hogy egy jelölt azért nem korrekt, mert korábban volt rossz tapasztalata, és úgy érzi, ez nem számít.

 

Rugalmasság

hr, fejvadász, rugalmasság
Sok tényező befolyásolja a kiválasztás folyamatát.

Minden projektnek van egy kerete az idő tekintetében, ezt kénytelenek vagyunk tartani. Sokszor a fejvadászok is csak az utolsó pillanatban jutnak információkhoz azzal kapcsolatban, hogy mikor ér rá a vezető egy interjúra. Az is igaz, ha egy HR/fejvadász szakember már tapasztaltabb, tisztában van a folyamat időmenedzsmentjével. Ilyen módon ha már látja, hogy lesznek jó jelöltek, akkor előre 1-2 héttel jelzi ezt a vezetők felé, így ők is hamarabb tudnak az időpontokban gondolkozni, és ezáltal a jelölteknek is minél előbb tudunk szólni. Ami nagyon fontos, hogy folyamatos legyen a kapcsolat HR/fejvadász-ügyfél-jelölt háromszögben. Ez gyorsíthatja és hatékonyabbá teheti a keresést, kiválasztást.

Információmegosztás

Fejvadász szakemberként, mi kimondottan rámenősek vagyunk, amikor az ügyféllel először egyeztetjük a keresés okát, körülményeit, a pozícióval szembeni elvárásokat. Éppen azért, hogy a jelöltek felé, minél több információt át tudjunk adni, hogy ő is pontosan lássa esetlegesen mit vállal és az érdeklődését is legyen mivel felkelteni.

Sokszor behatárolt, hogy mennyi információ osztható meg a jelölttel.

Sajnos nem mindenki jár el így, de a HR munkatársak védelmében azt megemlítenénk, hogy sokszor cégen belül a vezetők nem túl közlékenyek, nehezen elérhetőek, viszont a keresést el kell indítani. Ezáltal felléphet az, hogy még nincs információ, mikor az első jelölt interjúra érkezik.

Azzal kapcsolatban, hogy a telefonos beszélgetés alatt nem hangzik el a cég neve, akinek keresik a munkatársat, ennek az oka, hogy nem mondhatjuk el. A cég az esetek többségében nem szeretné első körön az egész piac, versenytársak számára nyilvánvalóvá tenni, hogy szakembert keres. Ennek lehetnek sima üzleti okai, de lehet, hogy éppen titkos a keresés, mert egy személyt szükséges cserélni. Sőt van olyan keresésünk, ahol még a személyes interjún sem hangozhat el a cég neve, a megbízó kérésére, és csak annak a 2-3 jelöltnek mondhatjuk el, akit majd a cégnek is bemutatunk.

Összegezve

Számos bírálat érte már a szakembereket, azonban a legtöbb esetben ezek mögött logikus magyarázat húzódik meg, ilyen a rugalmasság és az információk mennyiségének közlése, melyeket sokszor a HR munkatárs vagy a fejvadász sem tud befolyásolni. Természetesen van, hogy nem lehet másra hárítani a folyamatot és a kollégáknál merül fel a mulasztás, ilyen például a visszajelzések kezelése. Összességében azonban elmondható, hogy elégséges tapasztalattal és előrelátással a legtöbb megfogalmazott probléma elkerülhető.

Az összefoglaló videót itt tekintheti meg.

További hasonló tartalmakkal kapcsolatos rövid videókat a honlapunkon talál.