Az előző cikkben, ahol elkezdtünk foglalkozni az önéletrajz írás részleteivel, figyelmet fordítottunk a fényképre, CV design-ra és a személyes adatok részletezésére. A következőkben részletezzük a végzettség, munkahely, érdeklődési terület és motivációs levél szempontjait és ezekkel kapcsolatos tanácsainkat.

A legfontosabb szabályok között szerepel, hogy az önéletrajz ne legyen túl bonyolult, ne legyenek benne helyesírási hibák továbbá rendezett, strukturált, könnyen érthető és igényes legyen.

Iskolák, végzettségek

Az általános iskola, középiskola megadása főleg 40 év felett már felesleges. Akkor szoktuk javasolni, ha valamilyen speciális, például kéttannyelvű iskolába jártunk, vagy külföldön éltünk gyerekkorunkban évekig. Ma már nemzetközi cégeknél is van, hogy pár évig – amíg kicsik a gyerekek – a család egyik tagja külföldön vállal munkát és viszi a családot magával.

Az informatikai tudáshoz azt jegyezzük fel amiben jók, gyakorlottak vagyunk. Szinte automatikusan mindenki beírja MS Office ismereteket, de sokan ennek ellenére nem tudnak elkészíteni egy Excel táblázatot.

Amennyiben részt vettünk számos különböző tréningen, ne soroljunk fel mindet az önéletrajzban. Szerepeljen 2-3, de az legyen olyan, amire mi magunk is azt mondjuk, hogy sokat tanultunk belőle, továbbá releváns is a pályázatunkhoz.

Csak releváns tapasztalatokat említsünk meg.

Főiskola, egyetem, másoddiploma. Azt írjuk be, amit tényleg elvégeztünk, vagy minimum 3 évig tanultunk, csak a nyelvvizsga hiánya miatt nem kaptunk diplomát. Például azt, hogy valaki félévig járt a Műszaki Egyetemre, elég szóban említeni, ha fontos valami miatt.

A nyelvtudás esetében először azt tüntessük fel, amelyik nyelven egy interjút végig tudunk csinálni. Továbbá csak azt említsük meg, ami hamar munkanyelvre felfejleszthető. Annak például nincs nagy értéke, ha valaki 5 nyelven beszél, alapfokon.

Munkahelyek

Munkahelyek feljegyzésénél a 40 év felettiek előszeretettel kihagyják az első 5-10 évüket, mivel az már olyan régen volt. A mi javaslatunk, hogy  azért foglaljuk össze a CV-ben pár mondatban. Ehhez egy példa: „A karrierem elején 2×2 évet egy kereskedelmi cégnél back office-ban dolgoztam, majd 1 évet nyelvtanulás céljából Amerikában töltöttem, ezt követően 3 évet egy termelő cég logisztikai osztályán tevékenykedtem. Ekkor szerettem bele ebbe a területbe.” Ezután jöhet a részletesebb kibontása a további munkahelyeknek.

Pár pontban foglaljuk össze a munkahelyi tevékenységeinket.

Cégekről írjunk zárójelben pár adatot (pl. német elektronikai vállalat helyi leányvállalata, itthon 35 fő, 3 Mrd forgalom). Miért fontos ez? Mert nem mindegy, hogy pl. pénzügyi  vezetőként mekkora cégben és milyen jellegű (kereskedő, termelő, szolgáltató) vállalatnál láttam el a feladatokat. Termelő cég ritkán vesz fel olyan pénzügyi szakembert, aki csak szolgáltató céges tapasztalattal rendelkezik, ahol nem voltak anyagköltségek, több műszakos munka és így tovább.

A feladatokat , felelősségeket részletezzük kicsit, elég 4-5 fő pont, viszont ne általánosságokkal töltsük fel az CV tartalmát. Legfőképpen a sikerszámok, az elért célok számítanak. Egy vezető ne azt említse, hogy felelős volt az éves üzleti tervekért, mert ezt tudjuk. Beszédesebb az, hogy „feladatom volt a céget kihozni a veszteségből 2 év alatt és már az első évet nullszaldóval zártuk”.

Beosztottak száma, csapat nagysága oldaláról a közvetlen riportolás a fontos. Persze, hogy egy ügyvezető felel az összes munkatársért, de nem napi szinten dolgozik velük. Ki volt az a 4-5 ember, akinek a munkáját közvetlen irányítottuk?

Hobbi, érdeklődési terület

Írjunk pár konkrét érdeklődési területet, hogy személyiségünkből többet mutassunk

Ismét kiemelnénk az általánosságok elkerülését. Mindenki szereti a zenét, könyvet, filmeket, a kirándulást és a jelöltek 90%-a sportol. Ennél legyünk konkrétabbak az önéletrajz írásakor, hogy többet tudjunk megmutatni a személyiségünkből. Ha pedig karitatív munkát végzünk, mindenképp említsük meg, mert szimpatikus. Példák:

    • Zene- kedvencem a jazz és a funky, kedvenc zenészem XY, még Londonba is elutaztam egy koncertjére.
    • Könyv, filmek – kedvencem a sci-fi vagy éppen a romantikus
    • Kirándulás- minden hónapban egyszer elutazunk családdal a hegyekbe.
    • Sport- heti rendszerességgel futok 15-20 km-t, amatőr versenyeken indulok.
    • Imádom a kutyákat, 2 állatmenhelyen karitatív munkát végzek hétvégenként.

Motivációs levél

Ott leszünk a legsikeresebbek, ahova a legrelevánsabb a tapasztalatunk.

Sokszor felmerül kérdésként az is, hogy kell-e motivációs levél külön vagy a CV elejére vagy éppen az email-ben. Amikor kiküldjük a CV-t, foglaljuk-e össze kik vagyunk és milyen területek/feladatok érdekelnek. Ha van türelmünk minden egyes pályázatnál az önéletrajzot/ motivációs levelet/ email kísérőt átírni, kicsit alakítani, akkor igen. Ez lenne az igazi, de erre nem mindig van idő. Ha nincs ehhez idő és energia, inkább hagyjuk. Sokszor találkozunk olyannal, hogy a szövegezésből látszik, ezt valamire konkrétan adta be az illető korábban, és most ugyanezt az önéletrajzot elküldi máshova. Itt más kompetenciát, tapasztalatot kellene hangsúlyozni, ez viszont elmarad, marad a régi szöveg, így nincs teljesen összefüggésben a mostani pályázattal. Ezáltal a CV nem professzionális.

Utolsó jó tanács: Ne pályázzunk ezerfelé. Gondoljuk át kétszer, hogy mire adjuk be a pályázatunkat. Legyen kevesebb pályázatunk, de annak legyen értelme. Ott leszünk a legsikeresebbek, ahova a legrelevánsabb a tapasztalatunk, így sok időt, energiát csalódást spórolunk meg saját magunk számára.

Összefoglalásként tekintse meg az önéletrajz írásról szóló videónk első és második részét. A honlapunkon pedig 2-2 önéletrajzmintát is talál, mellyel megkönnyítjük a CV elkészítését.