Ebben a cikkben sorra vesszük az CV írás legfontosabb szempontjait és praktikáit. Elmondjuk mire érdemes figyelni és melyek azok a hibák, amiket jobb elkerülni.

Első fontos tanácsunk, hogy ne bonyolítsa túl. Ez egyaránt igaz a design-ra, a szövegre, a részletekre. Ez viszont nem azt jelenti, hogy csapja össze. Egy jó önéletrajzot idő összeállítani. Második tanács, hogy ne legyenek benne helyesírási hibák. Az ideális CV rendezett, strukturált, könnyen érthető és megjelenésében igényes. A következőkben ezeket a szempontokat mutatjuk be részleteiben.

Fotó – kell, nem kell?

Sokszor kérdezik a jelöltek, hogy csatoljanak-e képet az önéletrajzhoz, ha igen, akkor milyen legyen. Mindenképpen javasoljuk, még pedig azért, mert amikor beérkezik több száz pályázati anyag, egy kulturált, bizalmat sugárzó fotó kiemel a többiek közül, nem beszélve, ha majd a személyes találkozón is túl vagyunk, jobban emlékeznek ránk.

Milyen legyen? Érdemes ehhez elmenni egy profi fotóshoz. Csináltassunk egy sorozatot, többféle ingben/blúzban, zakóban és anélkül. Ezeket később másra is fel tudjuk használni. A kép ne legyen túl retusálva, ezt érdemes egyeztetni a fotóssal. Az önéletrajzhoz portré kép készüljön szűkebb vagy nagyobb kivágással. Ez is alkat kérdése, kinek mi áll jobban, maximum nagyság  a felsőtest. Nézzünk a kamerába, legyen szemkontaktus. Nyitottságot, pozitív attitűdöt sugározzon a kép,  mosolyogni is lehet, a vigyorgást viszont nem javasoljuk.

CV design

Sokféle önéletrajz minta kering a neten, válasszuk azt, amit szimpatikusnak tartunk, olyat, ami  jól mutatja a stílusunkat, tükröz minket. Lehet modernebb, játékos, lehet konzervatív, visszafogott, ez azonban mind külsőség, ami fontos lesz, az a tartalom, hogy milyen adatokkal töltjük fel a CV-t.

Számos különböző önéletrajz típus létezik
Számos különböző önéletrajz típus létezik

Az önéletrajz tartalma – személyes adatok

Személyes adatok közé tartozik a név, születési idő, családi állapot, lakhely, elérhetőségek és az email cím. Ezekhez a következő fontos:

 A születési időt sokan nem szeretnek beírni, arra hivatkozva, hogy ezt nyugati országokban már nem is lehet elvárni, diszkriminációs forrásnak számíthat. Ez igaz, viszont itthon egyelőre még nem ez a gondolkodásmód van érvényben, de nézzünk a kulisszák mögé. Miért is nem írjuk be? Nem akarjuk, hogy lássák hány évesek vagyunk. De tulajdonképpen mi ennek az értelme?

Mindig érdemes őszintén leírni a tényeket.
Mindig érdemes őszintén leírni a tényeket.

Van, aki azt mondja, azért nem tűnteti fel az életkorát a CV-ben, mert a kora miatt be se hívják. Azonban ha nem írjuk be és behívnak egy interjúra, akkor változik valami? Általában semmi, mivel úgy sem mennek tovább a jelölttel, ha más korosztályban gondolkodik a cég. Ezen kívül az iskolai végzettségek idejéből, munkahelyi dátumokból elég könnyen kisakkozható a körülbelüli kor. Magunknak is megspórolunk egy találkozót, ha őszintén beírjuk mikor születtünk.

Családi állapot. A kisgyerekes jelentkezők szeretik ezt lehagyni, megelőzve, hogy kizárják őket a jelentkezők közül, arra hivatkozva, hogy majd sokat lesz távol, például iskolai rendezvények vagy a gyermek megbetegedései miatt. Itt ugyanazt tudjuk mondani, mint fentebb. Előbb utóbb ezek az információk kiderülnek, és szerintünk jobb, ha előbb történik meg és már a CV-ben feltüntetik.

Nekünk mint munkavállalóknak sem mindegy, ha állandó készenlétet vár el az adott cég és emiatt egy héten 3x nem fogunk odaérni a gyerekért az óvodába. Ilyen esetben lehet jobb is a munkavállalónak, ha ezt a munkát inkább elengedi, és majd ha nagyobbak lesznek a gyerekek vállal ehhez hasonlót. Viszont, ha ez mégis kivitelezhető, akkor feltüntethető a gyerekek mellett az is, hogy például a nagymama folyamatosan segíti a családot.

A lakhely szempontjából nem szükséges részletezni az állandó, meg ideiglenes otthont. Az szerepeljen a CV-ben, ami a munkahely szempontjából fontos.

Nem szükséges minden social media elérhetőséget feltüntetni a CV-ben
Nem szükséges minden social media elérhetőséget feltüntetni a CV-ben

Az elérhetőségekhez azt a telefonszámot írjuk, amit mindennap használunk és hívás esetén gyorsan tudunk válaszolni. Nem túl szerencsés, amikor a sokadik hívás után veszi fel a jelölt, arra hivatkozva, hogy az a privát telefonja, amit csak este old fel a néma üzemmódból. Az email cím esetén is azt adjuk meg, amelyiket rendszeresen ellenőrzünk, olvasunk. Itt is volt már rá példa, hogy a jelölt olyan címet csatolt, amit csak heti egyszer nyit meg.

Felmerülhet a kérdés, hogy milyen egyéb elérhetőségeket adjunk meg, például LinkedIn, Instagram, Facebook, stb. Nem érdemes túlbonyolítani. A telefonszám, email legyen naprakész, a többit mi úgyis megnézzük.

Ezzel el is készültünk az önéletrajz első felével. A következő cikkben többek között az iskolai végzettséggel, munkahellyel és motivációs levéllel folytatjuk a CV írás szabályait, praktikáit. Addig is tekintse meg a rövid összefoglaló videónkat itt, további videóinkat pedig megtalálja a honlapunkon.