Instagram- Szent Grál a Z generáció toborzásában: ez állt Szubally Brúnó a Steppenwolf Academy alapítójának első diáján. A Lurdy ház egyik konferenciatermében megrendezésre került tréning egy sor fiatal és középkorú HR-est hozott össze.

Az előadás első etapjában a bemutatkozások után egy kis áttekintést kaphattunk a Z generáció munkaerőpiacon való megjelenéséről, valamint elképzeléseikről, elvárásaikról, preferenciarendszerükről. Például, hogy mennyire fontos számukra az etikus működés, a fenntarthatóság, vagy éppen a közösségi élmények, illetve, hogy ők már a fordított Maslow- piramis szerint szocializálódtak, a pénz számukra nem végcél, hanem alapvető higiénés tényező, a motivációjuk egész máshonnan ered. A generációk sajátosságait és együttműködésüket mi is feldolgoztuk egy pár perces videó formájában, amit itt lehet megtekinteni: https://www.youtube.com/watch?v=KmcL0dxa3Q8

Egy rövid, frissítő szünet után bele is csaptunk a lecsóba, mivel a teremben szép számmal voltak X-ek is, így egy kis Instagram áttekintéssel folytatódott az okítás. Mi is az? Mióta van? Miben más, mint a Facebook vagy Twitter? Milyen kiaknázatlan lehetőségek rejlenek benne? Szimpatikus volt, hogy ezáltal azok is fel tudták venni a fonalat, akik még nem digitális bennszülöttek, de nyitottak az újdonságok felé.

 

Miután mindenki felvette a fonalat és elméletben profi insta júzerré avanzsált, kezdődhetett a technikai kiképzés. Itt kezdett bonyolódni a tanagyak, az „új belépők” szembesültek vele, hogy az Instagram nem csupán egy olyan facebook, ahova a felhasználók képeket töltenek fel, már van lehetőség videók posztolására, 24 óra után eltűnő „storyk” közzétételére és ami igazán új, hosszabb műsorok megjelenítésére, valamint élő videós bejelentkezésekre is az IGTV (Instagram tv) funkció révén.

Ezen a ponton már a jelenlévők fele, minimum feketeöves Instagram felhasználónak érezhette magát, amikor a szkeptikusokban joggal merült fel a kérdés, hogy a kutyával jógázó, fehérneműben pózoló, ételfotós exhibicionizmusból, hogy lesz toborzási csodafegyver?

A válasz épp annyira banális, mint amennyire összetett: Ugye a tréning elején kiderült, hogy az Y és a Z generáció már a digitalizációban nőtt fel, ezért sokkal több információ, inger érte őket, mint az őket megelőző generációkat. Éppen ezért ügyesebben és gyorsabban szelektálják az őket körülvevő tömérdek mennyiségű adatot. Ennek eredményeként általában 2-3 percig hajlandóak egy bizonyos oldalon maradni, mielőtt tovább kattintanának. A figyelmüket leginkább képekkel és rövidebb videókkal lehet felkelteni és fenntartani. Erre tökéletes felület az Instagram.

Egy jól kitalált akciótervvel, könnyen fel lehet építeni egy olyan imázst egy cégről a közösségi médiában, ami megszólítja, odavonzza a potenciális célközönséget, jelent esetben a fiatal, pályakezdő munkavállalókat. Ehhez egyetlen aranyszabályt kell észben tartani: Ne azt mutassuk, amit meg szeretnénk mutatni, hanem azt, amit a közönség látni szeretne! Tipikus példa: ne az üres irodáról töltsünk fel képet amikor épp végeztek a takarítók, hanem amikor a legnagyobb a nyüzsgés hétfő délelőtt.

 

Összegezve: már tudjuk mi az Instagram, azt is tudjuk, hogy működik és milyen lehetőségek rejlenek benne, kész a céges profil, van rajta tartalom…és most következik a bölcsek köve: dobpergés…vonjuk is be a követőinket a vállalat social media életébe. Hála az új funkcióknak, lehet szavazást indítani, kérdéseket feltenni, sőt még kvízjátékot indítani és emotikonok segítségével elkötelezettséget mérni. Semmi hókuszpókusz, egyszerűen a generáció sajátossága, hogy lételemük a szabad vélemény nyilvánítás, szeretnek tartozni valahova, és az egyik legnagyobb megtartó erő számukra, ha kikérik a véleményüket, bevonják Őket a döntéshozatalba.

Íme pár gyakorlati példa az oda-vissza kommunikáció elindítására. IGTV-n bemutatunk egy adott pozíciót, ahol a nézők a „Questions” funkció segítségével kérdéseket tehetnek fel a videóba szereplő dolgozónak. Vagy egy új termék bevezetése előtt kikérjük a követőink véleményét mondjuk a csomagolás színével kapcsolatban. Vagy egyszerűen csinálunk egy kvízjátékot a céggel kapcsolatos fontos információkból és így indirekt módon tudatosítjuk bennük a vállalat értékeit, irányelveit.

Zárszóként azzal gondolattal búcsúzott tőlünk az előadó, hogy most éli második reneszánszát az Instagram, tehát ez a hajó még nem úszott el, tessék felszállni, amíg még nem késő!

 

 

Koronczai Bence

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük