Olvasási idő: kb 5 perc
Szerző: Kertész Luca

Nőnapon miről is szólhatna egy blog cikk, ha nem a Nőkről, a helyzetükről a munkaerőpiacon.

„Nőnek lenni nem könnyű” – sokszor elhangzik ez a mondat és vele együtt az is, hogy mennyi helyen kell helyt állniuk a Nőknek. Valójában ez tényleg így van?

Mi Nők
Életünk során mi Nők sok fontos döntést hozunk, melyek közül az egyik legmeghatározóbb, hogy a karriert vagy a családalapítást helyezzük a prioritások élére.

Kell-e egyáltalán választani és van-e helyes út? Nem kell és nincs is, mert akár életünk során ez időről időre változhat és felcserélődhet. Mindenkinek saját személyisége, körülményei, illetve a  lehetőségei fogják meghatározni azt, hogy mikor, mit helyez előtérbe. Az ambíciózus nők számára mindig ott lesz a lehetőség arra, hogy rendkívüli eredményeket érjenek el az üzleti világban. Azok a nők, akik ilyen babérokra törnek, számolnak azzal, hogy ez sok esetben lemondásokkal jár, ami megjelenhet a családdal, gyerekneveléssel kapcsolatban leredukálódott minőségi időben.

Lássuk be, hogy csodanők nem léteznek. Nincs olyan, hogy egyszerre vagyunk sikeres menedzserek, gyerekükkel sok időt töltő anyák és mindig kívánatos, meleg vacsorát készítő feleségek. Legalábbis nekünk, Nőknek is szükségük van segítségre, amikor arról beszélünk, hogy munka-magánélet egyensúly. Ilyen esetekben fontos szerepet játszhat egy bébiszitter és a hátországot jelentő társ és a nagyszülők.

A Nők helyzetének történelmi áttekintése:

A történelem során is megfigyelhető a nők jelenléte a munka világában. Az első világháború ideje alatt megjelentek a hadiiparban, később a  repülőgép- és hajógyárakban, a lőszergyárakban és egyéb fontos iparágakban vállaltak szerepet. Emellett ők is bekapcsolódtak a hadsereg tevékenységébe, többek között az ápolásban, a kommunikációban és az irodai munkákban.
A tanárnők például katona-gyakorlaton vagy adminisztrációs munkával támogatták a hadsereg tevékenységét. Az ápolónők nagy számban részt vettek a hadi műveletekben, és rengeteg sérült katonának segítettek a fronton vagy a kórházakban.

Dolgozó Nők a világháború alatt

A hagyományos irodai munkákban is jelentős szerepet játszottak, például titkárnőként, könyvelőként vagy ügyintézőként dolgoztak. A háború után a nők többsége visszatért a háztartásba emiatt a későbbiekben a munkaerőpiacra való visszatérésük nehézségekbe ütközött. Azonban  az 1960-as évektől kezdve egyre több nő választotta az önálló életet, és a nők jelentős számban kezdtek el megjelenni a munkaerőpiacon.

Mivel találkozhatnak a Nők a munkaerőpiacon? 

Az egyik legjelentősebb különbség férfiak és nők között még mindig a fizetési egyenlőtlenség a munka világában.
Az OECD által 2021-ben készített felmérés szerint a nők átlagosan 13,7%-kal keresnek kevesebbet, mint a férfiak.

A nőknek általában többet kell belerakniuk, jobban meg kell mutatniuk a tudásukat, ha előre szeretnének lépni,  több akadályt kell leküzdeniük a munka és a magánélet egyensúlyának fenntartása érdekében.

Nézzük, milyen szuperképességgel rendelkeznek a nők, mint munkavállalók?

A nők rendszerint jobb kommunikációs készségekkel rendelkeznek, ami előnyös lehet a munkahelyen való kapcsolattartásban és az ügyfelekkel való kommunikációban. A magasabb érzelmi intelligencia és empátia erősíti az interperszonális készségeket, amit értékesíteni tudnak munkájuk során a kapcsolatteremtésben, konfliktuskezelésben.

Hogyan hatott a feminizmus a Nőkre a munkaerőpiacon?

Az előnyök és hátrányok mellett egyértelműen észlelhető a feminizmus hatása is a munkaerőpiacon.
A feminizmus célja az, hogy kiegyenlítse a nők és a férfiak közötti egyenlőtlenséget, és azonos lehetőségeket teremtsen a nők számára. A törekvések hatására a nőknek több lehetőségük van a karrierjükre, és előnyösebb feltételekhez jutni.

Azonban a feminizmus következményei még mindig nem jelentenek teljeskörű megoldást, a nők továbbra is kisebb eséllyel jutnak vezetői pozíciókhoz. Egy 2021-es kutatás szerint a nagyvállalatok vezető pozícióiban az összes dolgozó 79%-a férfi, és csupán 21% nő. A nőknek számos területen is nagyobb kihívással kell szembenézniük, például az információs technológiák, a pénzügyi szolgáltatások, és az építőipar terén, ahol az elvárások és a sztereotípiák még mindig korlátozzák a nők lehetőségeit. Persze az is kérdés hány nő szeretne lapátot ragadni vagy éjjel nappal programozni?

A nők jelenléte a munkaerőpiacon az elmúlt években fokozatosan nőtt, és a női munkavállalók aránya számos szakmában növekszik. Azonban a nők a szolgáltatóiparban, az egészségügyben és az oktatásban dolgoznak legtöbben. Versenyszférában a nők aránya magasabb az irodai adminisztratív, asszisztensi munkakörökben és a marketing szakmában. 2021-es Adweek kutatása szerint az ügynökségek kreatív osztályain 53,4%-ban nők töltik be a pozíciókat.
A pénzügyi területeken is hasonló a helyzet. A 2020-as Catalyst kutatása szerint a pénzügyi és biztosítási szektorban dolgozók 52,3%-át teszik ki nők, és 47,7%-át pedig a férfiak. Termelő szektorban a szalag melletti, monoton munkában is szeretik a nőket, mert sokkal jobban bírják ezt a fajta munkát. Az adatok továbbá azt is mutatják, hogy a férfiak és nők közötti jövedelmi egyenlőtlenség továbbra is fennáll, a nők általában alacsonyabb fizetést kapnak, mint a férfiak ugyanolyan szintű munkakörökben.

Mire számíthatnak a jövőben a Nők?

Az egyenlőségi intézkedések hatására a nők nagyobb szerepet kapnak a vezetői pozíciókban, és a női vezetők száma fokozatosan nő. Az információs technológiák és más szakmák terén is várható a nők arányának növekedése, és a női munkavállalók általánosan magasabb fizetést kapnak majd.

Összességében a nők helyzete a munkaerőpiacon jelentős fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedekben, de még mindig sok területen találhatók egyenlőtlenségek és akadályok, amelyekkel szembe kell nézniük. A feminizmus hatása lassan érvényesül a munkahelyeken, és az egyenlőtlenségek felszámolása további erőfeszítést igényel. Azonban a jövőben a nők számára nagyobb lehetőségek állnak majd rendelkezésre a karrierjük fejlesztésére, és az egyenlőségi intézkedések révén remélhetőleg egyre kevesebb lesz az egyenlőtlenség a munkaerőpiacon.

Gyakran találkozunk azzal a jelenséggel, hogy sok pozíciót nők is szívesen ellátnának, vagy látnak is el, de furcsa szemekkel nézik őket ilyenkor. Ezen érdemes elgondolkodnunk…Valljuk be őszintén, így van ez fordítva is – különlegesség a férfi óvó bácsi, a férfi ballett táncos, a férfi bébiszitter és lehetne folytatni. Jó lenne oda eljutni, hogy ne a nemek határozzák meg a helyzetünket a munkaerőpiacon, hanem a képességeink, készségeink és ambícióink. A Greensearchnél mi ebben a gondolatiságban végezzük a munkánkat.